Tunggu pendaki Croatia pulih sebelum putuskan tindakan lanjut – Jafry

14 Sep 2026 • 6:17 PM MYT
Utusan Online
Utusan Online

Berita terkini, tepat dan dipercayai daripada Utusan Malaysia

Image from: Tunggu pendaki Croatia pulih sebelum putuskan tindakan lanjut – Jafry

KOTA KINABALU: Kerajaan Sabah akan menentukan tindakan lanjut terhadap pendaki warga Croatia, Mauro Persic, yang ditemukan selepas lapan hari bersendirian dalam keadaan cedera di Gunung Kinabalu, selepas lelaki itu selesai menjalani rawatan.

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah, Datuk Jafry Ariffin berkata, pihaknya dimaklumkan jabatan, lembaga dan agensi berkaitan sudah membuat laporan polis berhubung kejadian itu.

Menurutnya, Polis Diraja Malaysia (PDRM) bersama agensi berkaitan kini masih menjalankan siasatan, manakala Persic masih menerima rawatan selepas diselamatkan dari gunung berkenaan.

“Buat masa ini, saya difahamkan pihak jabatan, lembaga dan rakan-rakan agensi sudah membuat laporan polis berkenaan insiden tersebut.

“Cuma, saya difahamkan pendaki berkenaan masih dalam rawatan. Jadi, pihak polis dan rakan agensi sedang menjalankan siasatan atas dasar kemanusiaan dan sebagainya,” katanya dalam sidang akhbar khas sempena Sambutan Hari Malaysia Peringkat Negeri Sabah 2026 di Kompleks Bersepadu Kementerian Komunikasi, di sini hari ini.

Jafry berkata, sebarang keputusan berhubung tindakan atau hukuman terhadap pendaki terbabit hanya akan diputuskan selepas keadaan kesihatannya pulih.

“Setelah dia sihat kelak, barulah keputusan lanjut dibuat. Rasanya, ini berkenaan hukuman maksimum atau tindakan sewajarnya.

“Mungkin dia orang luar (warga asing), tetapi ini menjadi iktibar kepada orang ramai agar tidak menggunakan laluan tidak sah untuk mendaki demi keselamatan. Apapun, berikan beliau (Mauro) masa dahulu kerana dia masih dalam rawatan,” katanya.

Sebelum ini, media melaporkan Persic ditemukan pasukan mencari dan menyelamat selepas dipercayai tersesat dan bersendirian selama lapan hari di Gunung Kinabalu.

Pendaki terbabit dilaporkan ditemukan dalam keadaan cedera sebelum diselamatkan, dipercayai selepas memasuki gunung berkenaan tanpa permit rasmi.

Persic menerusi hantaran di Facebook turut berkongsi pengalaman berkenaan, menyifatkan operasi menyelamat itu membuat beliau rasa tersentuh terutama apabila anggota penyelamat dan porter terpaksa mengusungnya turun selepas dia terlalu lemah dan cedera untuk meneruskan perjalanan sendiri. – UTUSAN

The post Tunggu pendaki Croatia pulih sebelum putuskan tindakan lanjut – Jafry appeared first on Utusan Malaysia.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved