'Ulat' dikesan tawar khidmat hantar penumpang ke SIC

4 Oct 2026 • 3:08 PM MYT
Sinar Harian
Sinar Harian

Portal berita nombor 1 di Malaysia

Image from: 'Ulat' dikesan tawar khidmat hantar penumpang ke SIC
Foto yang tular di media sosial.

SEPANG - Beberapa individu disyaki menawarkan perkhidmatan pengangkutan secara haram kepada pengunjung dan penonton yang menghadiri aksi Formula Satu (F1) Grand Prix (GP) Air Gulf Bahrain di Litar Antarabangsa Sepang (SIC), di sini.

Mereka dikesan menawarkan perkhidmatan itu menerusi pelbagai platform aplikasi media sosial sama ada dari kawasan tertentu menuju ke SIC atau ke kawasan kenderaan diparkir.

Berdasarkan tinjauan di media sosial, penghantaran yang ditawarkan dengan menggunakan kereta atau motosikal.

Namun, motosikal lebih banyak menjadi pilihan pengunjung dan penonton bagi mengelakkan tempoh lebih lama disebabkan kesesakan menuju ke SIC.

Menerusi aplikasi Threads, seorang penunggang motosikal menyediakan penghantaran dengan kadar RM10 dari Mitsui Sepang menuju ke SIC dan sebaliknya.

Ada juga individu yang menawarkan khidmat penghantaran motosikal dengan harga RM10 bagi perjalanan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) ke SIC.

Selain itu, ada juga ulat yang menawarkan penghantaran dengan kadar RM80 dalam jarak 10 kilometer (km).

Ulat-ulat itu juga turut dikesan menawarkan penggunaan topi keledar kepada penumpang mereka.

Tawaran ini dijangka menjadi pilihan kepada pengunjung dan penonton namun ia berisiko sekiranya berlaku sebarang kejadian tidak diingini termasuk kemalangan

Sinar Harian masih berusaha mendapatkan maklum balas daripada pihak penguatkuasaan mengenai kegiatan yang dipercayai bermula sejak Sabtu.

Difahamkan satu operasi penguatkuasaan masih sedang dijalankan oleh pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) di kawasan sekitar SIC dan lokasi 'hot spot' berhampiran SIC dan KLIA.

Selain itu, beberapa tindakan juga telah diambil berdasarkan perkongsian yang turut tular di media sosial.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved