Wanita Malaysia tergelincir ke dalam lubang sedalam 10 meter di Da Lat, Vietnam

25 Oct 2026 • 4:47 PM MYT
Sinar Harian
Sinar Harian

Portal berita nombor 1 di Malaysia

Image from: Wanita Malaysia tergelincir ke dalam lubang sedalam 10 meter di Da Lat, Vietnam
Pihak berkuasa tempatan menarik keluar seorang wanita warga Malaysia yang tergelincir dalam lubang 10 meter di Da Lat, Vietnam. - Agensi

LAM DONG - Seorang wanita warga Malaysia berusia 40 tahun diselamatkan selepas tergelincir ke dalam lubang sedalam 10 meter ketika mendaki di Da Lat, Lam Dong, Vietnam pada Ahad, lapor Agensi Berita Vietnam (VNA), memetik pihak berkuasa tempatan.

Kejadian berlaku kira-kira 5.45 pagi di kawasan pergunungan Hon Bo di wad Lam Vien-Da Lat, ketika wanita itu, yang dikenal pasti dengan inisialnya G.S.W. sedang mendaki di kawasan itu ketika tergelincir ke dalam lubang tersebut, yang dikatakan sebahagian daripada tapak perlombongan terbiar berdiameter kira-kira 70 sentimeter.

Dia terperangkap di dalam lubang itu dan rakan kumpulannya cuba menariknya keluar namun gagal.

Pihak berkuasa tempatan telah dipanggil dan memutuskan untuk melancarkan operasi menyelamat kecemasan.

Wad Lam Vien-Da Lat menyelaras dengan pasukan tempatan serta Bahagian Pencegahan Kebakaran, Pemadaman Bomba dan Penyelamat di bawah Jabatan Keselamatan Awam wilayah untuk membantu pelancong berkenaan.

Pasukan penyelamat berjaya membawa wanita itu keluar daripada lubang itu sekitar 7.15 pagi dan membawanya ke Hospital Besar Lam Dong untuk rawatan kecemasan.

Maklumat awal menunjukkan bahawa dia telah mengalami kecederaan pada buku lali kanannya. Dia menerima pertolongan cemas sebelum dipindahkan ke hospital untuk rawatan lanjut.

Gunung Hon Bo, berhampiran perkampungan bunga Thai Phien di Da Lat, merupakan destinasi popular untuk pendakian, pemburuan awan dan fotografi, menarik penduduk tempatan dan pelancong.

Gunung tersebut menawarkan pemandangan indah ke arah pusat Da Lat, terutamanya pada awal pagi.

Bagaimanapun, mendaki dan bersiar-siar secara spontan di kawasan itu boleh menimbulkan risiko keselamatan, terutamanya bagi pelawat yang tidak biasa dengan rupa bumi tempatan.

Pihak berkuasa menasihatkan supaya pengunjung berhati-hati apabila meneroka kawasan pergunungan dan mengelakkan mendaki secara bersendirian di lokasi di mana bentuk muka bumi dan potensi bahaya tidak diketahui. - Bernama

 

 

 

 

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved