Dah Mohon Bantuan Tapi Tiada Jawapan, Lelaki OKU Di Kelantan Akhirnya Terima Kerusi Roda Dari Steven Sim

26 Oct 2026 • 12:52 PM MYT
Lobak Merah
Lobak Merah

Laman socialtainment #1 di Malaysia. Dapatkan isu-isu terkini setiap hari.

Artikel ini diterbitkan dari Lobak Merah.

LM Featured Image 900 x 550 px 2160 x 1080 px 62

Kadang-kadang, bantuan yang diperlukan seseorang mungkin nampak kecil bagi kita, tetapi cukup besar maknanya buat mereka yang sedang menghadapi kesukaran.

Itulah yang berlaku kepada seorang lelaki dari Pasir Mas, Kelantan, Che Suzeli Nik Munir, yang akhirnya menerima sebuah kerusi roda selepas menghubungi Pusat Khidmat Ahli Parlimen Bukit Mertajam, Steven Sim Chee Keong.

Che Suzeli, yang merupakan individu orang kurang upaya (OKU) mental dengan skizofrenia, memerlukan kerusi roda untuk kegunaan dirinya serta ibunya yang sudah berusia lebih 80 tahun dan uzur.

Dah Mohon Bantuan Zakat Kelantan Dan Wakil Rakyat, Tapi Tiada Jawapan

Menurut perkongsian Rosly Yusof yang merupakan pegawai kepada Steven Sim menerusi Facebook, Che Suzeli terlebih dahulu menghubungi pusat khidmat berkenaan melalui e-mel untuk meminta bantuan mendapatkan sebuah kerusi roda.

Menerusi e-mel itu, dia memaklumkan bahawa dia sudah berusaha mendapatkan bantuan daripada pihak Zakat Kelantan dan wakil rakyat di kawasannya, namun mendakwa masih belum menerima jawapan seperti yang diharapkan.

Disebabkan itu, dia mengambil langkah untuk menghubungi Pusat Khidmat Steven Sim di Bukit Mertajam, Pulau Pinang, dengan harapan ada pihak yang sudi membantunya mendapatkan kerusi roda berkenaan.

“Brader ni dari Pasir Mas Kelantan email pada kami untuk mohon kerusi roda kegunaan dia dan ibunya yang sudah uzur. Katanya dia dah mohon dari Zakat Kelantan dan YB kawasannya  tidak ada jawapan, jadi dia minta tolong kami jika boleh belikan dia sebuah kerusi roda.”

Cuba Cari Sumbangan Di Kelantan, Tapi Akhirnya Tiada Yang Tampil Membantu

Pada awalnya, Rosly cuba mencari jalan untuk membantu tanpa perlu menanggung kos penghantaran yang tinggi.

Memandangkan Che Suzeli menetap di Kelantan, dia mengambil inisiatif membuat perkongsian di Facebook dengan harapan ada kenalan atau individu di negeri itu yang boleh menghulurkan sumbangan kerusi roda.

Langkah itu dilihat lebih praktikal kerana kos penghantaran dari Pulau Pinang mungkin tidak berbaloi berbanding harga kerusi roda itu sendiri.

Bagaimanapun, selepas menunggu beberapa ketika, tiada pihak tampil memberikan bantuan, namun Rosly tidak mahu membiarkan permohonan Che Suzeli begitu sahaja.

Selepas memikirkan cara lain untuk menyelesaikan masalah itu, dia akhirnya mendapat idea untuk memesan kerusi roda berkenaan secara dalam talian melalui Shopee.

“Saya masukkan dalam Facebook mungkin ada kawan-kawan Kelantan boleh bantu dia kerana jika nak hantar dari Penang tak berbaloi dengan harga kerusi roda tapi tiada jugak yang membantu.”

Akhirnya Kerusi Roda Selamat Sampai Ke Pasir Mas

Usaha itu akhirnya membuahkan hasil apabila kerusi roda yang diperlukan Che Suzeli selamat tiba di rumahnya di Pasir Mas.

Lebih menggembirakan, Che Suzeli turut menghantar gambar kerusi roda yang diterimanya kepada pegawai berkenaan sebagai tanda penghargaan atas bantuan yang diberikan.

Perkongsian itu turut menceritakan kegembiraan dan rasa terharu Che Suzeli selepas menerima bantuan yang sudah lama diharapkannya.

Walaupun permohonan itu datang dari negeri yang jauh, jarak antara Pulau Pinang dan Kelantan tidak menghalang pasukan pusat khidmat Steven Sim daripada mencari jalan untuk membantu.

Bagi Che Suzeli dan ibunya, kerusi roda itu bukan sekadar kemudahan untuk kegunaan harian, malah diharap dapat membantu memudahkan pergerakan mereka dalam menjalani kehidupan seharian.

Kisah ini juga menjadi peringatan bahawa di sebalik setiap permohonan bantuan, mungkin ada individu dan keluarga yang benar-benar memerlukan perhatian.

Kadangkala, apa yang diperlukan bukanlah sesuatu yang mewah, tetapi sekadar ada pihak yang sudi mendengar dan berusaha membantu ketika mereka buntu mencari jalan keluar.

Sumber: Facebook Rosly Yusof & Siaran Akhbar Steven Sim

Artikel ini diterbitkan dari Lobak Merah.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved