HASiL Perkukuh Tadbir Urus Dan Pematuhan Percukaian Institusi, Organisasi Dan Tabung Melalui Libat Urus Nasional

LocalBusiness & Finance
20 Aug 2026 • 5:40 PM MYT
Lobak Merah
Lobak Merah

Laman socialtainment #1 di Malaysia. Dapatkan isu-isu terkini setiap hari.

Artikel ini diterbitkan dari Lobak Merah.

collage 14

Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (HASiL) terus memperkukuh tadbir urus dan pematuhan percukaian dalam kalangan Institusi, Organisasi dan Tabung (IOT) melalui pelaksanaan Sesi Libat Urus Strategik HASiL Bersama IOT Tahun 2026 yang dilaksanakan secara berperingkat di enam zon di seluruh negara.

Inisiatif ini memberi tumpuan kepada peningkatan kefahaman IOT berhubung keperluan percukaian, khususnya berkaitan permohonan, pematuhan syarat kelulusan serta pendigitalan urusan percukaian di bawah subseksyen 44(6) Akta Cukai Pendapatan (ACP) 1967.

image 3

Dua siri sesi libat urus telah berlangsung dengan sambutan yang menggalakkan. Siri pertama bagi Zon Tengah telah diadakan pada 31 Julai 2026 di Menara HASiL, Cyberjaya, dengan penyertaan seramai 277 orang peserta. Siri kedua bagi Zon Utara pula telah diadakan pada 18 Ogos 2026 di Menara HASiL Pulau Pinang, dengan penyertaan seramai 125 orang peserta.

Dalam ucapan pada sesi Zon Utara, YBrs. Puan Rosnita Ahmad, Ketua Pegawai Dasar Percukaian HASiL, menekankan kepentingan sesi libat urus ini sebagai platform untuk memperkukuh kerjasama strategik antara HASiL dengan IOT serta meningkatkan kefahaman berkaitan pengurusan percukaian di bawah subseksyen 44(6) ACP 1967.

Beliau turut menyeru IOT agar terus memperkukuh aspek tadbir urus, integriti dan akauntabiliti, selain memanfaatkan kemudahan digital yang disediakan oleh HASiL bagi memudahkan pengurusan dan pematuhan urusan percukaian.

Selain penyampaian taklimat, peserta turut diberi ruang untuk berinteraksi secara langsung melalui sesi soal jawab serta mengemukakan pertanyaan dan pandangan berhubung isu percukaian yang dihadapi.

Sesi libat urus ini akan diteruskan di Zon Pantai Timur, Zon Selatan, Zon Sabah dan Zon Sarawak seperti yang berikut:

Bil.ZonTarikhLokasi
1.Zon Pantai Timur20 Ogos 2026HASiL Pahang
2.Zon Selatan27 Ogos 2026HASiL Johor
3.Zon Sabah10 September 2026HASiL Sabah
4.Zon Sarawak24 September 2026Akademi Percukaian Malaysia, Kuching

IOT yang berminat untuk menyertai sesi libat urus yang akan datang boleh membuat pendaftaran melalui portal rasmi HASiL menerusi pautan yang disediakan.

Sebarang pertanyaan serta maklum balas, sila hubungi kami menerusi:

a) Hasil Contact Centre (HCC) di talian 03-8911 1000 / 603-8911 1000 (Luar Negara);

b) HASiL Live Chat; dan

c) Borang Maklum Balas di portal rasmi HASiL.

Artikel ini diterbitkan dari Lobak Merah.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved