KPDN Selangor kesan kesalahan harga, dua peniaga dikompaun

LocalBusiness & Finance
23 Sep 2026 • 2:00 PM MYT
Media Selangor
Media Selangor

Berita dan isu semasa, inklusif untuk semua.

KPDN Selangor kesan kesalahan harga, dua peniaga dikompaun

SHAH ALAM, 23 SEPT: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri (KPDN) Selangor mengeluarkan dua kompaun serta-merta dalam pemeriksaan premis perniagaan di sekitar Shah Alam dan Subang pada 21 September lalu.

KPDN Selangor menerusi Facebook memaklumkan pemeriksaan dijalankan susulan beberapa aduan orang awam, khususnya berkaitan ketiadaan tanda harga pada barangan yang dijual.

Operasi membabitkan premis perniagaan di sekitar Jalan Kebun, Shah Alam, Subang serta beberapa lokasi lain di Shah Alam.

Menurutnya, pemeriksaan turut meliputi aspek pelabelan harga, paparan tanda harga dan pematuhan terhadap undang-undang yang dikuatkuasakan.

“Sepanjang pemeriksaan, sebanyak dua tindakan kompaun serta-merta di tempat kejadian telah dilakukan atas kesalahan di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011 dan Akta Timbang dan Sukat 1972,” menurut kenyataan itu.

KPDN Selangor memaklumkan pemeriksaan dan penguatkuasaan akan diteruskan bagi memastikan peniaga mematuhi peraturan serta menjaga kepentingan pengguna.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved