
Kota Kinabalu: Pasukan bola sepak wanita Sabah memulakan kempen Sukan Malaysia (Sukma) dengan kekalahan 1-2 kepada pasukan tuan rumah, Selangor, di Stadium Selayang pada malam Khamis.
Pengurus pasukan, Djoehan Darno, berkata selepas perlawanan bahawa ia merupakan satu saingan sengit dan mengaitkan kekalahan tipis itu dengan perasaan gementar dalam kalangan pemain.
Djoehan menjelaskan rasa gementar akibat beraksi di hadapan penyokong tuan rumah telah menjejaskan prestasi mereka, walaupun mereka sebenarnya menguasai perlawanan.
“Selangor ialah pasukan yang kuat. Kami mempunyai beberapa peluang tetapi gagal menterjemahkannya kepada gol. Gol pertama mereka berpunca daripada kesilapan pihak kami sendiri,” katanya.
Djoehan berkata pasukan kini mengalihkan tumpuan untuk memenangi perlawanan seterusnya menentang Wilayah Persekutuan, sambil menyatakan matlamat mereka adalah untuk mengesahkan tempat ke separuh akhir.
“Sasaran kami ialah memenangi pingat emas dan memandangkan hanya terdapat tiga pasukan dalam Kumpulan A, kemenangan adalah penting; pemain kami bertekad untuk memberikan aksi terbaik dalam perlawanan seterusnya,” tambahnya.
Terdahulu pada hari yang sama, pasukan lelaki menewaskan Sarawak dalam perlawanan kedua Kumpulan A di Stadium UKM, Bangi.
Walaupun menang, jurulatih Faisal Ahmad berkata para pemain berdepan kesukaran akibat keletihan susulan kekalahan 0-1 kepada Terengganu pada Selasa dalam kumpulan yang terdiri daripada tiga pasukan itu.
“Situasi ini mencabar bagi pemain kami kerana tempoh rehat yang singkat antara perlawanan pertama dan kedua jelas memberi kesan kepada mereka.
“Saya amat berbangga dengan pemain kerana memberikan aksi terbaik dalam keadaan sedemikian untuk meraih kemenangan.
“Dari segi kiraan mata, kami hampir pasti mengesahkan tempat ke suku akhir. Walaupun Sarawak menewaskan Terengganu 2-0 dalam perlawanan terakhir kumpulan, kami tetap akan mara ke peringkat kalah mati.
“Keputusan perlawanan itu hanya akan menentukan sama ada kami menamatkan saingan di tempat pertama atau kedua kumpulan untuk berdepan pasukan yang layak dari Kumpulan B,” tambahnya.






